2009. március 7., szombat

Lassan 6 hetes lesz Luca

Már több mint egy hete nem jelentkeztem, elragadtak a munkás-mókás hétköznapok :) A múlt hetünk nagyon kellemesen, régi-új ismerosök látogatásával telt. Hétfon Viki látogatott meg minket munka után, gyanítom segítünk neki ráhangolódni az elkövetkezo idokre. :) Kedden a védono tette nálunk tiszteletét és kérdezett egy csomó fontos és érdekes dolgot a csöppségrol, hogy tudja rendesen fejlodik. Minden a legnagyobb rendben. :) Szerdán du-n Cula (gimis osztálytársnom) járt nálunk, aki szintén Budakalászon lakik kis családjával (Marci kisfia most 4 éves és áprilisra várják a kishugit) és vagy 3 éve nem találkoztunk. Jó volt újra látni egymást, talán a jövoben rendszeresítjük is a találkozásainkat. Csütörtökön Rita és Gáborka viziteltek nálunk, az egész napot együtt töltöttük. Fantasztikus volt látni a két gyerkocöt és egymással megosztani az anyaság örömeit, szépségeit és kihívásait. Elhatároztuk, hogy ha lehet hetente találkozunk és maximálisan kiélvezzük egymás felnott és gyerek társaságát. :) Este aztán megérkezett anyósom, aki maximálisan élvezi nagymama teendoit, böfiztet, álomba ringat, énekel (szerencsére neki legalább van hangja, nem hiába volt zeneiskola igazgató) és besegít a vasalásban, fozésben. További látogatásokat már csak mi tettünk a hétvégén. Szombaton egy nagy sétát követoen meglátogattuk a szüleimet és amíg mi elintéztünk néhány dolgot anyum vigyázott Lucára. (Annyira szepek voltak ahogy ketten egymas mellett feküdtek a nagy ágyban.) Természetesen anyu is eléneklte neki a teljes repertoárt, közte az én kedven gyerekkori dalomat. ( ... réges régen volt egy mesebol ...) Késobb, miután Luca felébresztette apum is beszállt, na persze nem az éneklésbe. :)Hazafele még beugrottunk Ilkáékhoz ill ez így nem pontos, megálltunk a parkolóban is kirendeltük a csapatot gyereknézobe. Megfordult a fejünkben, hogy ez olyan, mint az utcai kukucskáló a pepp-showban, kérünk érte mi is pénzt, cserébe Luca megmutatja magát. :)
Vasárnap Szentendrére ruccantunk át sétálni, a macskaköves utcák Manócskát egyátalán nem zavarták, békésen aludt a kocsiban. A Templom-dombon aztán volt nagy találkozás, apum kihozta Katát és az unokahugikat Luca nézobe, természetesen sikere vo
lt a programnak :) A mostani hetünk idáig nyugisabban alakult, nem érkeztek újabb látogatok, csak anyósom utazott haza. Most újra édes kettesben töltöttünk pár napot,mármint napközben, így maximálisan kiélvezhettem a kiscsaj teljes bemutatóját. Egyre jobban figyeli az arcokat és elkezdett utánozni - ha kinyújtjuk a nyelvünk o is kinyújtja, vagy ha kinyitjuk a szánk o is kinyitja. Nagyon cuki kis nyelve van. :) Eloször azt hittem csak bebeszélem magamnak, hogy utánoz, de aztán a szakkönyvek megerosítették a felismerésem :)
Ma voltunk csipőultrahangon, minden a legnagyobb rendben kicsiny csemeténkkel. Ahhoz, hogy errol meggyozödjünk alul lemeztelenítettük a kiscsajt ás átadtuk a doktor bácsinak, aki nagyon kedvesen egy csörgovel megnyugtatta Lucát, majd egy textilpelenka kíséretében a vizsgálóra tette. Persze nem véletlen volt óvatos, Luca jól odapisilt. :) Március végén újra találkozunk az ultrahangon, a kis kacska lábikót addig is tornáztatjuk.
Ha tehetjük továbbra is kihasználjuk a szép tiszta idot és nagyokat sétálunk a környéken. Ezeket a sétákat mindketten nagyon élvezzük; Luca jól alszik a friss levegon, én meg élvezem, hogy kiszabadulhatok a négy fal közül és egyre jobban megismerem Budakalász ezen részét.
Pénteken Szekszárdra utazunk, nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogjuk viselni a hosszú utat és a környezetváltozást és persze arra is, hogy mekkora cókmókkal indulunk majd útnak és mi az, amit feleslegesen viszünk és mi az, ami itthon marad. :)

Holnap lesz 1 hónapos Luca

Luca továbbra is jól eszik - néha kimondottan habzsol - és no, mint a bolond gomba :) Tegnap mérlegeltünk, 4140gramm. Kinotte az elso kisruhácskáit, amit elég nehéz elhinni, mert alig több mint 4 hete még a legkisebb ruhácska is nagy volt rá.
A napjaink jól telnek, bár a hideg
nek és a szélnek köszönhetoen bent ragadtunk a házban, pedig a sétákat mindannyian nagyon élveztük. Remélem a héten ismét lesz rá alkalmunk. Egyre jobban figyeli az ot körülvevo környezetet, néha egész sokáig elbeszélget a pelenkázon a mellé letett kis plüsfigurákkal (ikeas játék krokodil-ld. kép, valamint a korábban már említett Brumi Maci és Katica). Ilyenkor csak odamegyek hozzá és figyelem, hallagtom a kis gogicsélését. Imádom hallgatni. :)

Az eltelt pár napban azért voltak nehezebb idoszakaink. Luca elég hasfájós volt, szombaton szegénykém kb. kb. 4-5 órán keresztül szinte folyamatosan sírt, sot ordított. Ringattuk, masszíroztuk a hasát, bevetettük a Babamasszázs könyvbol ismert Tigris a fán karban fektetést (ld. Luca Gábor karjában a mellékelt képen),adtunk neki homeo bogyót (Chamomilla 15CH), hasra fektettük, megfürdettük, de semmi nem segített. Végül este 11kor a szopizást követoen elaludt és egészen reggel negyed 6-ig húzta a lóbort, így éjszaka sikerült nekünk is pihennünk. Nem szépítek, nagyon megviselte mindkettonket ez a fájdalmas, fülsüketíto, csillapíthatatlan sírás. Reméljük, hogy nem lesz Luca hasfájós, csak valami nem tetszett neki, amit én ettem.
Tegnap csak a 6 órai etetést követoen volt komolyabb sírás, de odaadtam eki az ujjamat szopizni és ez teljesen megnyugtatta.
Mondjuk úgy másfél óra után nem éreztem az ujjamat, de kibírtam, mert Luca így megnyugodott és mégse adtunk neki cumit. :) Aminek azt hiszem néha kimondottan örülne, de annyi minden negatívumot hallottunk, olvastunk róla, hogy ha lehet szeretnénk nem rászoktatni a babánkat.

Eredeti írás: 2009.02.16.

Habzsol háp


Napközben Luca nagyokat alszik, de egyre többet van ébren, amikor lehet vele "játszani". Ilyenkor megbeszéljük, hogy aludt, mi vár ránk a mai nap, megeszem a talpacskáit a combiját és a hasiját. ISteni ez a babillat, nem tudom, hogyan csinálja. :) Egyre inkább figyeli a környezetét. Brumi Maci és a Katica(k) huséges pajtásai.
Ja és persze feneketlen a gyomra, most már átlagosan 150 grammot is szopizik, szépen kerekedik. :) Szopizás közben édesen erölködik mikor rájön a kakilás. Gyakran akkora hévvel távozik belole a cucc, hogy minden ruháját cserélhetjük is le. Ezzel a módszerrel szokta beavatni az ajámdékba kapott ruhácskákat is. :)
Eredeti írás: 2009.02.10.

A szerelem gyümölcse


Luca immar 12 napos es en meg neha most is elcsodalkozom azon, hogy ket ember szerelmenek ilyen gyonyoru gyumolcse lehet. :) Szep, finom es illatos is, na jo, neha inkabb szagos.
Nagyon ugyes a kicsi lany, egyre ugyesebben szopizik es olykor aludni is hagy minket. Mar volt olyan ejszakank, amikor csak etetni es tisztaba tenni keltem fel hozza. Persze vannak nehezebb ejszakak is, amikor majd 2 ora hosszra elnyulik az eves es meg utana sem akarodzik aludnia. Remelem az ilyen ejszakak egyre ritkabbak lesznek. :)
Az esti furdetes apas ceremonia, mondhatom, a csajok mar ily
enkor tudjak mitol doglik a legy. Gabor rogton elolvad ahogy kezbe veszi Lucat, aki teljes odaadassal elvezkedik mar most is a vizben, igazi vizicsibe lesz belole.
A mai nap nagy hire, hogy vegre leesett a koldokcsonk. (Sajna a vele jaro maceras kezeles meg tart egy ideig.)
Mar nagyon varjuk a jo idot,hogy ismet kimehessunk a szabadba. A hetvegi gy
onyoru napsutesben ugyanis kimereszkedtunk az utcara, setaltunk majd egy orat, igazi csalad feeling volt, ahogy ketten toltuk a babkocsit. :)

Eredeti írás: 2009.01.29.

2009. március 5., csütörtök

Pocakmanó érkezése, amire utólag emlékszem

Hivatalos források szerint Pocakmanónak 2009. január 15-én kellett volna megérkeznie, de én tudtam, hogy egy kicsit még várat magára - elvégre megbeszéltük vele, hogy csak a hétvégén érkezik. Péntekre, a doki utánra, még beterveztünk egy mozit, ki tudja mikor lesz rá újra alkalom, de miután kijöttem az orvostól, aki közölte velem, majd én Gáborral, hogy talán már az éjszaka újra találkozunk, úgy döntöttünk kihagyjuk a mozit és hazamegyünk pihenni. A szokásos módon telt az este, éjfélre ágyba is kerültünk, azonban hajnali 3-kor arra lettem figyelmes, hogy beindultak a fájások. Papírral, tollal és mobiltelefonnal - azon volt óra és fényt is adott - felszerelkezve kezdtem figyelni és jegyezni a fájások sűrűségét. Mindezt a paplan alatt tettem, nehogy drága fáradt párom felébredjen idő előtt. 10 perces fájásaim voltak, mélyhasi légzést alkalmazva jól viseltem őket, aztán jött egy pár 8 perces. 1/2 7 volt, felkeltettem Gábort, aki elsőre közölte, hogy fáradt, majd amikor felfogta a hallottakat pizsamástól kiugrott az ágyból, hogy most azonnal induljunk. Megnyugtattam, hogy nem kell úgy sietni, szeretnék lezuhanyozni és ő is tegye ezt, majd indulhatunk. 8-ra értünk a kórházba, ahol megvizsgált az ügyeletes, közölte, hogy 2 ujjnyira nyitott a méhszáj, ami szinte már teljesen felszedődött ill a baba teljesen beilleszkedett. Átkísértek a vajudóba, ctg-re tettek, nézték a magzati mozgást, szívhangot ill. fájás erősségét. Ekkorra már azért komolyabban fájt es kb. 5 percesek voltak. Megérkezett 9-kor a szülésznő, megvizsgált és burkot repesztett, ami gyorsíotta es erösítette is a fájásokat. 1/4 10-kor átmentünk a szülőszobára, ekkor már 2 perces fájásaim voltak, ami fájt, tényleg nagyon fájt. Probáltam használni a jógán tanult lazításokat, de egyre kevésbe ment. Közben a szülésznő megnézett ctg-vel, aztán felfektetett az ágyra és megvizsgált, akorra már beindultak a tolási ingerek, fájások. Ekkor futott be, jegyzem meg természetesen az utolsó pillanatban, a dokim és kezdődött a kitolási szakasz. Gábor nagyon jó segítség volt, az egyik oldalon ő húzta fel a lábamat és segített engem tartani, amikor toltam. A gátmetszést nem kerültem el, de csak apró vágásra volt szükség és nem éreztem belőle semmit, Luca gyorsan, 10.15-re kibújt és rögtön a pocakomra tették. Mindent elárasztó boldogság volt, aztán Gábor hősiesen elvágta a köldökzsinórt és odaadták neki a kislányunkat, miközben én megszültem a méhlepényt (az orvos masszírozta a hasamat, hogy könnyen és egyben távozzon; eközben a szülésznő a köldökzsinórnál fogva gyakorlatilag húzta kifelé), ami könnyen ment, majd következett a gátvarrás, ez azért fájdalmas a helyi érzéstelenítés ellenére is, de szinte észre se vettem, mert akkor mar ott volt Luca az apja kezében. :) Miután elláttak még 2 órát együtt maradhattunk a szülőszobán, közben bejött a szülésznő és mellre helyezte Lucat, hogy könnyebben beinduljon a szopizás ill. ha tudja szopizza ki az előtejet, ami ugyan csak pár csepp, de nagyon fontos anyagokat tartalmaz számára. Sikerült, ami külön nagy boldogság volt számomra. :)Aztán elvitték Lucát gyerekorvosi vizsgálatra és engem felvittek a gyerekágyra, Gábor meg hazajött pihenni. A kórházi ágyban fekve nagyon furcsa volt, hogy egyszerre csak senki nem mozog a pocakomban, hiányzott az érzés. Délután aztán végre megkaptam Luca babát, órákig néztam a kis apróságot, nem tudtam vele betelni. Őszintén kellett egy pár nap, amire igazán felfogtam, hogy anya lettem és van egy gyönyörű kislányunk.
A kórházban keddig kellett volna maradnunk, de mivel Luca besárgult csak szerdán jöhettunk haza.

Anya lettem!


>Képzeljétek anya lettem! Kezdem végre felfogni, hogy ez a csoda megtörtént. Ma érkeztünk haza a kórházból, végre itthon vagyunk édes hármasban.:)

Eredeti levél: 2009.01.21.

Ez nagyon komoly, haladok a korral

Sziasztok!

Amióta 2009. január 17-én megszületett kicsi lányunk Luca rendszeresen hírt adok magunkról (köremilt írok). Teszem ezt egyrészről azért, hogy tudassam Veletek hogyan telnek hétköznapjaink, teszem másrészt azért, hogy könnyebb legyen majd visszaemlékezni erre a különleges időszakra. Többen felhívtátok a figyelmem, hogy haladnom kellene a korral és írjak inkább blogot; úgy döntöttem, megpróbálkozok vele. :)
Ma sikerült egy kis időt szakítanom arra, hogy regisztráljak és elkezdjek írni, de a design még várat magára - elvégre mindig is azt mondtam, hogy a tartalom az, ami igazán fontos. :D

A következő lépés a régi levelek bevadászása és beszerkesztése, majd az új hiradás.