2013. október 13., vasárnap

Apró kezek munkái

Kézműves munkák Lulutól, Bobótól itthonról és az oviból.
cicák a Faluházból
 
sóliszt nyuszi (Bobótól) és gesztenyefigurák itthonról
hajó (Bobótól)
házikó - Lulu itthoni rajza
Lulu itthoni rajza
ősz anyó (Lucától) és sóliszt sünik (Bobótól)
 


őszi dekor a Faluházból

 

Nem lehet elég korán kezdeni

A gyerekek vizuális nevelése továbbra is fontos számomra, bár az intézményesített keretek nem kedveznek a kicsiknek.
A nyár végén, felbátorodva a Kovács Margit Múzeum kedvező fogadtatásán, Gabesszal és Lucával elmentünk a Szépművészeti Múzeum impresszionisták kiállítására. A  kiállítás meglepően nagy és széleskörű volt, az össz ügyfélélmény mégis negatívra sikeredett.  Történt ugyanis, hogy a felnőttek szemmagasságában elhelyezett kisebb méretű képeket Lulu nem látta, ezért felemeltem. Alig néhány másodperc múlva ott termett egy múzeumőr, aki udvariasan ugyan, de leteremtett, hogy itt ilyet nem szabad csinálni. Megkérdeztem miért? Választ nem kaptam rá. Jeleztem, hogy a gyerek nem látja a kiállítást, a válasz, akkor sem szabad. Némiképp vesztettünk a lelkesedésünkből, de azért megnéztük a képeket. Lulu kedvenc festője Szinyei Merse Pál lett. Majális és Léghajó című művei nagyon tetszettek neki.
Persze a mi kis művészünk végig azt várta, hogy neki, mikor lesz lehetősége végre rajzolni, festeni. Kíváncsian várom, itthon mikor lesznek valóban interaktívak a múzeumok, hogy megkönnyítsék, érthetővé, élhetővé tegyék a művészetet. Mikor lesz már minden kiállításnak szerves része egy terem, ahol lehet szabadon festeni, rajzolni, vagy éppen a kiállított képek másolatait színezni, puzzle-ből kirakni. Hiszem, hogy ezek a módszerek segítenek az élmények feldolgozását és mélyebb nyomot hagyna így egy gyerekben.

Spenóttorta és a többiek

Már nagyon régóta szemezek a rusztikus spenóttortával, de nekem elég időigényesnek tűnt az elkészítése. Tegnap este begyúrtam a tésztát, amiből ma aztán Luluval elkészítettük ezt a gyönyörűséget, ami nem mellesleg nagyon finomnak is bizonyult.
sütés előtt
evés előtt
A napocska elkészítése utána a töltelékből és a tésztából is maradt, Lucára bíztam a hasznosítását. Négy kicsi töltött alma és négy kis csiga, vagyis mindenkinek egy-egy, készült belőlük.
Fél órával azután, hogy a fiúk is megérkeztek Szentendréről - a Városi Tömegközlekedési Múzeumban jártak - már asztalhoz is ülhettünk.