2012. július 20., péntek

A mi tengerünk

Ma délelőtt a tenger élővilágával ismerkedtünk, a szemléltetés kedvéért csináltunk is magunknak róla egy képet.

2012. július 18., szerda

A bölcsiben az élet

"Luca nagyon jól érzi magát. Nyitott, bármelyik gyerek közeledésére, szívesen játszik bárkivel bármit. Szépen énekel, jól megérti az összefüggéseket, különbséget tud tenni magas-mély, halk-hangos, gyors-lassú ének között és ügyesen énekli így velem a megfelelő dalokat." Lulu szívesen megy a bölcsibe, előfordul, hogy reggel még megszeppen és ilyenkor nem teszi el csak később a cumijait. Napközben vidám, kiegyensúlyozott, a legtöbbször még mindig Danival játszik, de egyre gyakrabban meséli itthon, hogy ma épp Angelikával és Fédrával babázott vagy épp Budával huncutkodott. A kézműveskedést nagyon élvezi, az elkészült remekműveket örömmel megmutatja, miközben részletesen elmagyarázza mit ábrázol és hogyan is készült. Az énekes-zenés foglalkozásokon állítólag ügyes és aktív, sajnos itthon csak nagyon ritkán "adja elő" a tanultakat. (Gyakran dúdol, énekel magában saját költeményeket és táncol is rá, ha úgy tartja kedve.) A tornaóra is nagy kedvence a lényeg, hogy imád mozogni; elmondása szerint minden nap ő az első, aki bemegy a trambulinba ugrálni. (Nem csoda, hisz a mi kis rugólábaink itthon is mindenen - ágy, kanapé, matrac - ugrálnak.)
"Boldizsár mindig jókedvű, örökmozgó. Nagyon ügyesen tartja a helyét a sorban, oszlopban, de ha nincs kedve tornázni csak lefekszik a szoba közepére. Térben sokat épít, a rajzoláshoz nincs sok türelme. A mondókákra, dalokra figyel, legfőképpen azokat szereti, amiket a csacsin pattogva mondunk. Imádja a trambulint, ki sem lehet imádkozni onnan - így legalább gyorsabban fejlődik a szökellő technikája. Lucával napközben, amikor találkoznak percekig ölelgetik egymást." Bobónak természetes, hogy bölcsibe megy, mostanában azonban nehezen válik el tőlünk, gyakran sír, de csak nagyon rövid ideig. Mire kilépünk a kapun már sose lehet hallani. Imád gyerekek között lenni, nagy mókamester. Lucát szereti azzal heccelni, hogy elveszi a dolgait és elszalad velük. Élvezi ha ilyenkor Lulu nem sír, hanem belemegy a játékba és kergetőzik vele. Nagyon fejlett a mozgása és a beszélőkéje is kezd beindulni. Biciklivel jövet hazafele édesen kiabál a nővére után, hogy "Luca várj meg!". Az aktív szókincse napról napra nő. Vannak szavak, amiket tökéletesen kimond, vannak, amiknek továbbra is csak az első szótagját ejti ki és van néhány saját szava (pl. Dandan=Dani).

2012. július 17., kedd

Állandósult átmenet

A mesteremberek ugyan időben levonultak, azonban hamar be kellett látnunk, hogy két gyerek mellett, egyetlen hétvége alatt, segítség nélkül, nem tudjuk összezserelni, beüzemelni a konyhát és fogadókésszé varázsolni (értsd kitakarítani és el-, átpakolni) a lakást. Szerencsére Zsoltékkal sikerült a kölcsönösen előnyös üzletünket meghosszabítani, további egy hét lakhatást kaptunk a házfelügyeletért és a ház körüli teendők ellátásáért cserébe. A gyerekeket nem vieselte meg a váratlan fordulat, ők már - velünk együtt - teljesen otthonosan mozogtak barátaink házában. Az egész időszak egy kicsit olyan volt, mintha nyaralnánk. Az eszméletlenn forróság, Szentendre közlesége - mivel ugyebár ott laktunk - azt eredményezte, hogy esténként nagyokat sétátunk, fagyiztunk és előfordult, hogy vacsorára sajtos-tejfölös lángost ettünk, vagy beültünk az egyik dunaparti étterembe salátázni, szörpözni.

Búcsúzóul szombaton még piacoltunk egyet, élmény volt a sok szín és illat, amivel a friss gyümölcsök, zöldségek szolgáltak. A vásárlást követően útban a játszóra Luca kijelentette, hogy "finom volt ez a gyümölcsreggeli". Nem csodálom, miután evett egy kis kürtöskalácsot szinte az összes gyümölcsöt (áfonya, málna, barack, egres, ...) végigkóstolta és Boldizsár segítségével megevett egy teljes tálca szedret is. A Bükkös-patak parti - nagyrészt árnyékos - játszó most is remek mókának bizonyult, a nagy melegben igazi élményt jelentett a hűvös, csordogáló, kis patakban sétálni. Ebéd után hamar kidőlt az aprónép, a rövid sziesztát követően  a strandon (medence-parton) aztán élvezettel ették a fagyit, majd a főtt kukoricát.

Végül kora este bezártuk magunk mogott az ajtót, vacsiztunk egyet a városban és hazaköltöztünk.

Egy lépéssel a szobatisztaság felé

Amióta beköszöntött a meleg mindkét gyerek többet van meztelenül, mint ruhában ;) Boldizsárt azóta egyre jobban érdekli a bili-wc téma. A pelenkázás soha nem tartozott a kedvenc szórakozásai közé, de csodák csodája lassan egy hónapja, amint észrevettük, hogy kakis, szó nélkül indult is pelenkát cserélni. Úgy másfél hete már magától szól, hogy "Pisi.", ez az esetek többségében azt jelenti, hogy bekakilt, de előfordult, hogy valóban azt jelezte, pisilnie kell. Ilyenkor miután levettem róla a pelust, rá kell ültessem a wc-re, egy kicsit ücsörög rajta, adok neki papírt, amivel profin kitörli a popóját, végül szól, hogy "kész".
Ma fürdés előtt kiabált a szobából, hogy "Anya, pisi!" és amikor beléptem azt láttam, hogy áll a bili fölött és mosolyogva csurgat bele. Hatalmas tapssal gratuláltunk neki, aki méltán volt nagyon büszke magára.

2012. július 15., vasárnap

Alkotunk - recycling kishajó

 vitorladíszítés

üzembehelyezés

Nem is gondolná az ember, hogy mennyi plusz lehetősége nyílik az alkotásra, ha lapraszerelt konyhabútort vásárol.