2013. március 3., vasárnap

Pillangó nyalóka

Luca készítette Dominik szülinapjára
A kivágott mintát a kicsilány rajzolta körbe, én kivágtam, ragasztottam, majd Luca díszítette. A lepke másik oldalára egy jelzőlámpa (Domi jele) és egy hóvirág (Lulu jele) került.

Bobó beszél és bilizik

Bobó egyre többet és egyre érthetőbben beszél. Az aktív szókincse szépen gyarapszik és már három-négy szavas mondatokat is mond. Ügyesen elmagyarázza, hogy mit szeretne és persze előbb-utóbb dühbe gurul, ha nem értjük meg. Luca szerencsére remek tolmács. Ma reggel éppen azt közölte Gabesszal, hogy "A pisi mellé ment." 
Talán másfél hónapja kezdett itthon pelus nélkül flangálni. Eleinte még gyakran bepisilt, de ma már biztosan jelzi, ha pisilnie kell. Az első sikereket persze meg is ünnepeltük, vettünk neki egy szett autós bugyit, akarom mondani kisgatyát. A kakilás nem megy ilyen egyszerűen, két-három alkalommal előfordult, hogy bement, ezen teljesen kikészült, sírt és láthatóan szégyellte magát. Mitől alakulhatott ki benne a szégyenérzet nem tudom, mert mi sem Lucát, sem őt soha egy rossz szóval nem illettük azért, ha bement valami. Azóta napjában többször is szól, hogy kakilnia kell, ilyenkor sietünk a bilire, aztán meg semmi, max. egy puki távozik; végül pelust kap és abba kakil. (Egyszer már bilibe is remekelt, vastapsot kapott.) Alváshoz és az utcára (a hideg miatt) még pelust adunk rá, várom, hogy szóljon, már nem kéri. Volt két nap, amikor a bölcsibe is bugyiba akart menni, de itt még nem volt áttörés, csak nagy adag mosnivaló került haza.