2015. szeptember 13., vasárnap

Kézműves tábor

Úgy terveztük, hogy július 3. hetében mindkét csemeténk kézműves napközis táborba megy a Faluházba. Aztán 2 nappal a program előtt Öcsi bejelentette, hogy Ő inkább a Mamihoz megy Szekszárdra. Gyors újratervezés következett. Luca elkezdte hétfőn a tábort, Bobó pedig szerdán elutazott Szekszárdra.
A kicsilány végig nagyon lelkes volt, élvezte a kézműves foglalkozásokat és örült, hogy együtt lehetett ovis barátnőjével, Szonjával. A hét folyamán készített fülbevalót, kitűzőt, szoknyát a babájának és saját magának, pinatat, rajzolt és festett különböző anyagokra (papír, kő, selyem) tervezett ruhát és minden nap tornázott. Pontosabban betanult egy táncot, amit a tábor végén, nekünk szülőknek, elő is adtak.
A képeken a maga által készített fülbevalót és szoknyát viseli.

Malinska, Krk-sziget

Az első félév során Gabesz többet volt külföldön, mint itthon és ez mind lelkileg, mind fizikailag igénybe vett. Többek között ezért is vártam annyira a horvátországi nyaralást.
Hogy miért pont Malinska-ra esett a választásunk? Magam sem tudom. A szervezéskor csak annyit tudtunk, hogy Dettiékkel közösen utazunk, apartmanban vagy külön házban szeretnénk megszállni, ne legyen messze a tenger és autóval viselhető legyen az utazás.
Az odautat a gyerekek annak ellenére jól viselték, hogy hála a szombati turnus váltásnak, Zárgábnál iszonyatos dugó volt és a 6 órás út kb. 8 órássá kerekedett. A szállásunk láttán nem voltunk elájulva: az ágyak rémesen puhák voltak, a főút mellettünk haladt el, a kertet kizárólag a földszinten lakó tulajdonosok használták (a maradékában parkoltunk) és a tisztaság foka is kétséges volt. Ennek ellenére örültünk,hogy itt lehetünk és élvezhetjük a tereaszról a tengerre nyíló kilátást és végre fürödhettünk a tengerben.
A gyerekek hamar birtokba vették a teret és este már egy boszorkányos performance-el leptek meg minket, amihez a jelmezüket is maguk készítették. :)
A strandot lejtmenettel gyalogosan kb.15-20 perc alatt értük el. A part egy részét teljesen kiépítették, bebetonozták, másik része aprókavicsos volt. Ott tartózkodásunk alatt (július utolsó hete) az utolsó két napot leszámítva végig kánikula volt, ennek megfeleleően alig akadt egy talpaltnyi üres hely.
 
A víz nagyon tiszta és pont jó hőmérsékletű volt. A part mellett könnyű szerrel láthattunk tengeri sünöket és apróbb halakat is. (Fognunk nem sikerült.) Sajnos többen is betegeskedtünk a nyaralás alatt, ami nem tett jót a hangulatunknak.

Az időnk nagy részét Malinskán töltöttük, de mellette eljutottunk egy barlangba (nem érte meg az utazást) és kétszer is jártunk Krk hangulatos városában, ahol a város felfedezése mellett megnéztük a Aquarium-Tropicarium-ot, a fiúk mentek egy kört a "tengeralattjáróval" és a speed boat-al, valamint utolsó előtti napunkon innen indulva tettünk igencsak szeles időben egy fél napos hajókirándulást a környéken.
 
A horvát vendéglátástól nem voltunk oda, rezzenéstelen arcú pincérek és egyhangú kínálat. Ráadásul az általam oly nagyon kedvelt és csakis tengerparton fogyasztott (jó rég ettem) grillezett calamari sem volt finom. Néhány alkalommal mi magunk főztünk illetve többször grilleztünk is az általunk vitt és most először beüzemelt Weber mini grill-en. Az itt készült ételek (előre befűszerezett csomagolt húsok) osztatlan sikert arattak körünkben. :)