2014. július 28., hétfő

Családi nyaralás Malmöben 2. rész

4., Átruccantunk egy kicsit a szomszédos Koppenhágába is, hogy megcsodáljuk az ottani Aquarium élőlényeit.
Tengeri sárkány (személyes kedvenc)
Láttunk sok színesebbnél színesebb halat, cápákat, rájákat, polipot, tengeri csillagot, de a legnagyobb hatással a puffinok (sarki lunda) bemutatója volt ránk. A pingvinekre hasonlító kis madarak feltotyogtak a magas sziklákra és onnan vetették be magukat a vízbe, amiben aztán vidáman úsztak. A testüket légbuborék borította, űgy néztek ki, mint, akik csillogó, átlátszó búvárruhát viselnének.
Remek és rendkívül népszerű móka a látogatás végén a tengeri horgászat. Egyszerű nád botot kaptunk, amire csaliként kagylót tettek. Boldizsár majdnem fogott vele egy rákot.
Mivel a benti halsimogatókat épp felújították a kinti kis medencékben lehetett egy-két halat ill. rákot simogatni. Talán pont azokat, miket a sikeres horgászok fogtak.

5., "Műszaki" Múzeum - Sjörfarts Museet, Malmö
A fiúk kb. 4 órát töltöttek bent és cseppet sem unták. Sőt, vissza szeretnének majd menni. Gabesz örömmel elmerült volna a komolyabb kiállítás anyagában, Boldizsár meg a járműveknél, majd a játszóházban horgonyzott le hosszabb időre.


6., Vadaspark - Djurpark, Höör
Abban biztos voltam, hogy ide feltétlen el kell mennünk a gyerekekkel, mert egy jávorszarvast élőben látni és megsimogatni az egy igazi kis csoda. Érkezésünket is úgy időzítettük, hogy a jávorszarvasok etetésén biztosan ott tudjunk lenni. Amíg vártuk a gondozót összebarátkoztunk ezekkel a rendkívül jámbor óriásokkal. Két felnőtt pár és egy ill. két kicsinyük volt látható, simogatható. Luca bátran simogatta és meg is etette őket, Bobo ugyan megérintette az egyiket, de inkább tartotta tőlük 2m távolságot. Be kell valljam nálam a felnőtt hím az abszolút nyertes.

A gyerekeknek itt is lehet kocsit, talicskát bérelni, az etetési időpontokról tájékoztatnak, valamint vizicsúszda (nem próbáltuk ki, mert bezárt), játszóterek, interaktív feladatok (pl. összehasonlíthattuk a kartávolságunkat a madarak szárnytávolságával, kipróbálhattuk, hogy mi milyen távolra tudunk ugrani egy egérhez, vagy épp medvéhez képest) és két kalandpálya is vártak ránk.
 

 7., Sínbicikli - Dressincykling, Björnstorp
Ez a kivételes program még azt is megérte, hogy korán kellett kelnünk, mert csak 9-től volt elég szabad bicikli. Sínbiciklizni a vasúti forgalomból kivont sínpályák egy részén, az országban csak néhány helyen, van lehetőség. Az itteni pálya kb. 14 km hosszan erdőn, mezőn fut át.
Néhány érdekesség: a bicikliket össze lehet csatlakoztatni, ha az előtted lévőt utoléred, akkor kénytelen vagy vele járgányt cserélni, ha szembe jönnek veled ugyanez a helyzet, visszafordulni úgy kell, hogy felemeled a bicajt és 180fokot fordulsz vele és visszahelyezed a sínre, szinte sík terepen meglepően könnyű tekerni.
Szerencsénkre érett a vadmálna, a vadcseresznye és a szőrös josta is. Ezekből útközben jól belakmároztunk.

folyt. köv.